söndag 17 februari 2013

Bloggutmärkelse

Så kallar Bosse det han gett mig. Bosse är, förutom en väldigt duktig skribent, en av mina nya favoriter i bloggvärlden. Det är som att öppna en bra bok varje gång man går in där. Sedan att han bor i en för mig nyupptäckt (sommaren 2012) del av Sverige som jag älskar är inte heller fy skam.

I alla fulla fall. Jag ska berätta åtta saker om mig själv. Tror det har gjort tidigare vid ett par tillfällen så jag tar och kör en långradig variant nu.

1. Tror inte att jag kan leva utan hav omkring mig. Faktiskt inte. Nu tänker/säger ni att många städer, som Stockholm och Helsinki har vatten omkring sig, och visst det stämmer. Men de har också en massa hus, människor, utflyktsbåtar, måsar och annat. Jag menar hav som i ensamt oändligt lugnt och stilla hav. Som man kan titta på och lyssna på i evigheters evigheter. Sådant hav.Utan ett sådant hav tror jag att jag skulle gå under.

2. Simma. Mitt liv vore väldigt fattigt om jag inte fick simma, helst i hav. Att ta sig ett tidigt morgondopp eller en sen simtur när mörkret lagt sig, och sedan alla soliga simturer där emellan under hela dagen är underbart! Jag simmar gärna i oväder också, eller dyker ner  i färjsvall, bara jag får plaska runt som en mänsklig val.

3. Jag var knappt tre år när vi anlände till Sverige som båtflyktingar från landet i öst. Bodde i en Stockholmsförort i drygt tretton år innan jag som sextonåring åkte halvvägs hem, alltså till Åland. Trots det känner jag mer finsk än svensk. Känner att jag kommer hem när vi besöker trakterna där jag är född och där min släkt lever kvar. Sverige blev aldrig hemma för mig. Men jag besöker det gärna. Korta stunder.

4. Jag har gett upp. Vikten. Det är så här det är. Jag håller igång mig när jag har tid för att min astma ska vara hanterbar, men jag har slutat inbilla mig att jag någonsin kommer i någon av mina fyrtio kjolar igen. Shit happens. Kör mina promenader och börjar simma igen så fort isen gått, men beach 2013 kommer inte se nån fräck bikini utan en späckhuggare naturell. Japp.

5. Utanförskap. Ett väldigt sorgligt ord som hemsöker en ibland. Just nu upplever jag utanförskap på tre områden. Väldigt jobbigt men man får göra det bästa av det. Jag önskar att arbetskamrater, vänner och släkt ibland tänkte till, att bry sig och komma ihåg är trots allt gratis och behöver inte ta så mycket tid.

6. En oro som tär en inifrån, gräver och bränner utan ett slut. Det är oron över mina barns hälsa. Jag förstår inte hur två unga människor kan drabbas så hårt av så mycket skit på så många olika områden. Önskar jag kunde bära deras börda, nu och för resten av deras liv.

7. Mitt hem är min borg. Jag älskar mitt hem, både det "riktiga" och stugan. Jag är med all säkerhet sjukligt förtjust och fast i mina ägodelar, speciellt mina möbler, men sådan är jag. Tröttnar inte och vill inte byta ut eller köpa nytt utan hittar jag något jag gillar är det en livslång kärlek. Eftersom jag även gillar färger byter jag ut textilier under året, men det kommer alltid tillbaka, sparas i viktiga lådorna ;-)

8. Andra världskriget, judarnas förföljelse och bildandet av staten Israel är ett stort intresse sedan tjugofem år tillbaka. Hundratals är de böcker som lästs om dessa händelser och min pilgrimsresa till Israel tidigt nittiotal är ett väldigt speciellt minne. Betlehem, Getsemane örtagård, Masada, Golgata vandringen, klagmomuren och många fler ställen, är så glad att jag var där medan man var någorlunda säker. En resa i historien som jag säkert aldrig mer kommer att få upp leva. En simtur i Döda havet var också väldigt speciell :-) Enligt mig är historia väldigt viktigt.

Jaha. Det var åtta saker ni kanske inte visste om mig. Nu är min tanke att Fru Fransson, En desperat hemmafru, Baronessan och  Yoyce funderingar berättar åtta saker om sig själv. Okey?

12 kommentarer:

SusanLotus sa...

Roligt att du delar med dig av dig själv så generöst på din blogg!

2,4,5,6,7 kan jag känna igen mig i.

Ha en härlig söndag!

Sus sa...

Sthlms skärgård har folktomma ställen..

Bästkustens hav klarar jag mig inte utan på sommaren. Att ta båten ut till ställen dit inga barnfamiljer tar sig.

Hoppas barnen får bukt på det de drabbats av.

Yoyce funderingar sa...

Kul att läsa så mycket om dig, det var mycket som jag inte visste!

O tack så mycket för utmärkelsen! Jag ska tag i den så fort syrran har åkt hem.

Kram

Snäckskalsdalen. sa...

Japp, jag är med dig och jag förstår dig och det du skriver är verkligen intressanta och fina egenskaper, önskningar och lyckor!
Kramar

Vilka fina blommor du fick när du kom hem. Tog sprutorna rätt den här gången? Det hoppas jag verkligen.
Kramar en gång till

Baronessan sa...

Milda Matilda, hur ska man kunna komma i närheten av det här? Jag - en nolla när det gäller historia och en fjolla när det gäller bad. Hm... får ta mig en funderare :)

desperat hemmafru sa...

Oj vad kul och personlig läsning! Okej jag antar utmaningen. Tror det är den första jag fått! :-)

Susanne sa...

Nu fick jag lära mig mycket om dig.

Singelmamman sa...

Jag skulle inte kunna bo i inlandet. Men behöver inte bada. Tittar hellre på vattnet. Jag tycker att du är onödigt hård mot dig själv när du säger att du gett upp om vikten. För du håller ju igång. Men målet kanske ska se annorlunda ut. Utanförskap är verkligen inte roligt. Hoppas den känslan släpper snart. Och att Guldlock och Blåöga blir friska snarast. Jag tycker det räcker mer än väl för dem nu.

Fru Fransson sa...

Tack för utmärkelsen, det är min första.

Tack för att du delar med dig, spännande att läsa om stort och smått. Känner igen mig i en del, speciellt i simmningen!

Kram!

Evas Kvarnaro sa...

En väldigt intressant personlig, vacker läsning. Du är inte bara kvick och rolig i berättandet, utan
du har mycket hjärta oxå.
Jag har läst de senaste inläggen och som vanligt är du härligt
spontan och jordnära människa,
eller egentligen "vatten-nära".
Nu ser jag dig som en fisk i havet.
Jag älskar oxå havet, men skogen är mitt liv.

Må väl,sköt om dig.
// Eva

Knasterfaster sa...

Det går att bo här där jag bor också. Jag får njuta av havet via din blogg.
Sambon vann inte loppet. Han vann skidor. ;)

Christina sa...

Personligt och fint berättat. Tror vi är många som känner igen oss i olika delar av din berättelse.