torsdag 9 maj 2013

Hur kan man vara slut och utsliten som femtonåring?

Blåöga fyller sexton år nästa månad. Just nu är hon femton år och borde ha hela livet framför sig. Hon har sedan fyra års ålder varit väldigt aktiv inom ridsporten och annars också på gång med det mesta.

Men hennes lagomlånga snyggslanka kropp har sagt ifrån sedan några år. Knän som låser sig eller ger vika. Höfter som inte orkar hålla henne uppe och vader och fotleder som svullnar och värker för att de måste göra höfternas och knänas jobb - hålla henne uppe.

Värk dag och natt, intag av värkmediciner i mängder ni inte kan drömma om, missade gymnastiktimmar, träningspass och framför allt ridträning på grund av att kroppen säger ifrån. Femton år.  Hon känner sig som en kärring på sextio, säger hon. (Nu vet ju inte hon hur ung man är när man är sextio)  ;-)

Igår var vi till hennes läkare/ortoped nummer ett som varit med i några år. Anledningen var att vi varit till en privatläkare (nr två) för att få ännu ett utlåtande och nu ville vi att hon skulle gå oss till mötes och ta till sig vad nr två sagt och kanske skriva en remiss för att hon skulle få åka till en speciell röntgen i Åbo.

Nr ett undersökte, frågade, tittade, klämde på Blåöga och läste de papper nr två hade skrivit. Hon konstaterade, även hon, att Blåögas muskelfästen och senfästen och en massa annat var utslitna och att det var kroniskt, kört. Hon skulle lära sig att leva med smärtan, äta kur på kur med antiinflammatoriskt och ta det lugnt. Undvika gymnastik, gå i trappor, cykla och rida.

Jag dog en stund då. Min unge, femton år.

Blåöga tog upp till strid. Väldigt bestämd och vältalig informerade hon om att hon inte köpte det nr ett sa, hon ville ha ett utlåtande av en expert och av klinikchefen på ortopeden (där de opererat bort brosk ur knäskålarna). Hon sa att hon inte var sextio år, hon hade minst sextio fysiskt aktiva år kvar. En ny läkare och en ny tid tack, sa hon. Sedan gick vi. Blåöga med rak hållning och blanka ögon, men väldigt bestämd.

Jag är så stolt över henne samtidigt som jag lider med henne och önskar jag kunde ta över hennes smärta.

Inte ska väl det aktiva livet vara slut för en femtonårig tjej?

18 kommentarer:

Småländskan sa...

Läser och blir tårögd. Hoppas, hoppas att det finns nåt/nån som kan göra livet smärtfritt för din Blåöga.
Tufft, bra av henne att kräva expertutlåtande.
Kramar om er...

Gina sa...

Det är rent ut sagt för jävligt. Jag har exakt samma problem men med skillnaden att du och jag är årsbarn. Hoppas att de fattar att det är en ung tjej med livet framför sig och att de sätter in alla resurser som behövs. Många kramar till er!

tigerliljan sa...

Men vilken tjej hon är! Och det är klart att man sväljer och blinkar när man läser det. Jag önskar henne - och dig - all tänkbar styrka.

Shamrock sa...

Bra gjort Blåöga. Men visst är det fan att man ska behöva bråka sig till sånt. De verkar tycka att man ska vara nöjd om man själv kan föra kaffekoppen till munnen.

Singelmamman sa...

Blåöga är fantastisk! Hoppas verkligen hon får träffa en expert.

Åsa Hellberg sa...

Men skruttan! Bra att hon vågade ställa krav så hon kan känna att hon i alla fall har lite kontroll över sin situation. Vad tuff hon är!

Skärp dig! sa...

Heja Blåöga!
Med den viljan kommer hon komma långt. Hoppas verkligen detta elände försvinner snart.
Kram!

Paradiset Kaos sa...

Kram till er alla!!!

Anonym sa...

Det gör ont att läsa men jag blir impad av hennes tuffhet. Den kommer hon att ha nytta av i många sammanhang. Hoppas verkligen på fler undersökningar och fler expertutlåtanden.

Malde sa...

Stark tjej du har, jag beundrar henne. Men det gör ont i mig när jag läser om hennes besvär.

Kramar till er alla <3

Mitt liv med MS sa...

Usch vad jobbigt för henne men vad bra att hon är tuff & stod på sig & hoppas de kan ta reda på orsaken så hon får den hjälp hon behöver.

Sus sa...

Jag blir rörd av inlägget. Det är klart att det måste finnas hjälp att få.

Alla kramar i världen till Blåöga <3

Sus sa...

Jag blir rörd av inlägget. Det är klart att det måste finnas hjälp att få.

Alla kramar i världen till Blåöga <3

Susanne sa...

Fantastisk dotter du har som som vägrar ge sig. Håller tummarna att allt går bra.
Kramar till er alla.

Gafflan sa...

Vilken underbar Blåöga du har! Heja!
Kram

Spader Madame sa...

Nej! Livet är inte slut. Klart hon ska få träffa riktiga experter. När jag var 20 skulle jag stelopereras och förtidspesioneras. Man gjorde sånt på 80-talet. Jag kämpade mot och 25 år senare sprang jag en mil. Jag menar bara att vad man tror är kroniskt och obotligt inte alltid är det! Kämpa på!

Anonym sa...

Begär en remiss till en reumatolog. Kirurgerna och ortopederna skär och hamrar på order men har ingen helhetssyn.

Ezter sa...

Bra av henne att säga ifrån! Yngsta har svåra ryggproblem och har haft i flera år. Hon är ju visserligen 22, men det är också för ungt!