torsdag 11 juli 2013

Hönshjärnor!

I byn finns en äldre dam, M, med höns. Väldigt många höns och väldigt många olika sorters höns. Hennes största och finaste tupp heter Bert Karlsson. Jag har aldrig frågat varför. M är lite av min hönsmentor.

Då när hon säger att hönsen älskar squash, kluvet på längden. De bara älskar att picka i "köttet" och till slut hackar de även i sig det torkade skalet, så gott är det! Sagt och gjort, jag inhandlar förstås en stor fin squash, klyver den på längden och glad i hågen lägger jag in den i mathörnan i hönsgården.

Tittade på den i går? Nope. Kastade ett getöga på den och tultade ut i blåbärsriset igen. Okey tänkte jag. Imorgon är de inlåsta hela dagen och har inget annat grönt, då äter de säkert av den,

Kommer hem idag. Det enda som hänt är att de sprättat en massa mossa och tallbarr på den. Inte ett sketet litet hack-pick i den. Jag tar den med mig, sköljer av den så grönsaken är fin och fräsch fuktig igen. Lägger tillbaka den och börjar förklara för hönsen hur god den är.

De tittar på mig. Tittar på varandra och kluckar lite lågt. Skiter fullständigt i squashen. Jag bryter av en liten pinne på en björk utanför, tar lillpinnen i munnen, ställer mig på alla fyra och börjar picka med pinnen i squashen samtidigt som jag mmm:ar och smackar.

Hönsen backar och kluckar lite högre. Jag pickar ännu mer och mmm:ar ännu högre.

"Vad gör du?" , frågar sommargrannarna som står utanför buren och tittar förvånat på mig. Och hur jäkla tyst smyger de? Jag ids inte svara utan reser mig upp och visar fingret ger tuppen onda ögat, för det är ju han som ska visa hur saker och ting ska gå till. Supergod squash har han i alla fall noll koll på.


Kanske, kanske dom imorgon fattar vad jag visade och ser det jag pickat i. Annars ska jag fundera ut en plan B. Utan nyfikna sommargrannar.


8 kommentarer:

September sa...

Ha ha, du är en riktig sköning fru V. Nu har du åter igen förlängt mitt liv.

Ezter sa...

Då gladde du någon idag :)

Anne med e sa...

Hahahaha! Haha! HAHAHA! Aj jag har ont i magen...

Singelmamman sa...

Om de inte gillar den, måste de äta den då? Är det nyttigt för hönor?

Snäckskalsdalen. sa...

Squash? Hmmm. Sörpa fick hönorna på min tid, överblivna kokta potatis, kraftfoder (?) och lite annat smått och gott, det gillade dom! Ja, ja, det är väl olika!

maria sa...

jag hade gärna sett dig visa dina hönor!!

Vero sa...

Hahahaha... skulle vilja se dig där med pinnen i munnen. Hahaha...

Lippe sa...

Hahaha!! Jag tycker hönsen visar på god smak jag. Squash är inte spec. gott...