måndag 18 februari 2013

Det här med hönsen...

I have a dream. Och den dreamen är inte ens i närheten av Martin Luther King´s, men i alla fall.


Jag vill ha höns. Har alltid velat ha, eller åtminstone de senaste tjugofem åren. Men jag vill ha höns typ som på foder, tar dem på våren och på hösten får de åka hem till sin hönsmamma igen. Vi funderar alltså på att ha höns på stugan, från maj till tidig september kanske? Små söta pullor som är snälla och inte pickar på mig men inte heller låter sig hunsas av talibanen. Och så ska de värpa ägg. Helst alla dagar. Prickiga ägg.

Så nu planerar vi för ett litet hönshus à la sommarvilla för pullor. Kanske för tre - fyra stycken, vet inte riktigt. Lite tips gärna då. Hur ska ett sådant hus se ut? Hur stort måste det vara? Ska de gå fria eller inlåsta? Ska de ha pinne både på insidan och utsidan? Ska jag vara rädd för dem? Tror ni de vill komma ner till venusberget och bada? Vad äter de? Finns det röda hönor?

Ni ser, det finns mycket att fundera på. Och det viktigaste av allt har vi inte löst, var hittar vi höns? Finns det någon här på ön som kan tipsa? Maila gärna mig i sådana fall. Nu ska jag fundera på namn åt dem.

9 kommentarer:

Baronessan sa...

Jag har haft höns en gång för hundra år sedan. Jag minns knappt hur det var mer än att det luktade fan! Men vi kanske inte skötte om dom som vi skulle.
Köp en kalkon istället. Den kan du ha som vakthund också :)

Knasterfaster sa...

Jag har haft höns! Det var när jag var liten. Hönsen var också små. Det var dvärghöns. De hette Emil och Ida. Emil älskade att sitta på min axel när jag gick omkring. De fick små söta kycklingar också! Hönsen bodde i typ en garderob som låg ned med öppningen uppåt och så hade de en liten inhängnad med hönsnät som kanske var 2x3 meter. De var inte inlåsta och de hade inga pinnar att sitta på. Höns är väldigt sällskapliga (det var i alla fall mina höns) så de vill säkert väldigt gärna gå med ner till venusberget och picka på berget. Min svärdotter har rashöns. Väldigt fina, ser ut som punkare! Ska se om jag kan ta reda på vad det är för ras.

Knasterfaster sa...

Sanna har bl.a en ras som heter Plymouth Rock och den finns i en massa fina färger, blå, brun, gul, rapphönsfärgad, silver, svart, tvärrandig och vit. Tyvärr inte i rött. Hon har även höns av rasen holländsk vithätta och de brukar få komma in och värma sig vid öppna spisen. :)

Yoyce funderingar sa...

Jag skulle också vilja ha höns men jag vill inte sköta dem o inte mocka efter dem. Bara plocka äggen o så funkar det inte riktigt va....

Kram

Bibban sa...

Jag tror dom luktar illa så jag låter bli :)

Shamrock sa...

Åh vad gott med egna ägg. Jag köpte alltid av kompisens mamma som hade höns. De hade ett litet hus med pinne och mat. Hon hade en inhägnad av hönsnät (?) runt det lilla huset där hönsen kunde stängas in när hon åkte iväg annars spankulerade de runt på tomten.

Lotta sa...

Jag har en fråga!
Jag har precis börjat att läsa din blogg & undrar, vem är Talibanen?
Jag & min familj hade höns & en vacker guld/bronsfärgad tupp som hette Alfred för 12 år sen & det var jättekul, barnen & jag hämtade ägg varje dag.

Vi köpte 10 st ett år gamla burhöns som hade kala fläckar på kroppen men som fick tillbaka sina fjädrar & de värpte i snitt 1 ägg om dagen.

Knasterfaster sa...

Hahaha "vem är Talibanen". ;)
Det finns en hönsras som heter röd sussex men de är inte klarröda som jultomten precis.

Livsnjutaren sa...

Kul tanke, precis samma som jag haft ett tag nu. Men jag slår slag i saken till våren. Ska snickra ihop ett hönshus (mini) som också vinterisoleras. Sedan ska jag ha 5-6 hönor :) ska tom gå en dagskurs i " höns som hobby" i april. Hehe, ska bli sååå kul :). Hoppas du får fina pullor också. KRAM.